събота, 22 март 2014 г.

Info

ATELIE PLASTELIN organizes artistic events and presentations of authors to an open group of friends, artists, art historians, journalists. The aim is to popularize contemporary Bulgarian art, and provide affordable and accessible space for art and culture.
ATELIE PLASTELIN is an open artistic society. You can join us as volunteers. We are waiting for your suggestions and applications (letter of motivation and a CV) on
atelie.plastelin@gmail.com
ATELIE PLASTELIN is a space to display debuting young artists.



 

 

 

  Информация

ателие Пластелин е галерийно пространство от 18 до 21 часа
Мисия
Ателие Пластелин организира артистични събития и представя автори на отворена група от приятели, художници, изкуствоведи и журналисти. Целта е да популяризира съвременно българско изкуство, като осигурява максимално достъпни условия за реализиране на събитие в културното пространство.

ателие Пластелин е пространство за изява и дебют на млади автори.
ATELIE PLASTELIN is a space to display debuting young artists.
Обща информация
Ателие ПЛАСТЕЛИН е независимо пространство, ателие, галерия и сцена за изкуствата. Помещава се в старият център на София, лицето на партерният етаж на фамилна къща- архитектурен паметник. Представлява двуетажно пространство с вътрешна стълба и тераса, със обособени „прозорци“ от гипсови арки по стените в които се излагат картини или оформят специфично пространство за фон на скулптори. Прилежащото мазе, приютява според случая мини-бар, използва се за експозиция на фотографии или студио, в него се прожектират филми и се играе моноспектакъла Въображението мъртво си Представете на Явор Костов и Янко Велков.
От началото нас 2008г, ателие ПЛАСТЕЛИН реализира над 70 събития: различни изложби, пърформанси, ателиета, литературни четения, представяне на книги, театрални постановки и други културни инициативи. Уникалното е, че се експонираха изложби, които не биха се реализирали в нито едно утвърдено пространство. Това са дебюти на непрофесионални художници, които са били отхвърлени от комерсиланата сцена. Тези изложби се редуват с по-известни имана на артисти, които подържат интереса на медиите (в-к Култура, в-к Монитор, в-к Новинар, в-к Капитал, списание 1 , списание „Идеален дом“, списание PARADOX, ПРОГРАМАТА, 1 седмица София, радио Хр. Ботев, радио Хоризонт, www.artplostad.com, www.cult.bg, www.ipbulgaria.bg, www. оikumen, www.dnevnik.bg, www.klassa.bg, www.kulturni-novini.info, www.dnes.bg и още) към ателието и водят подходящата публика. Ще изброим имената Калина Христова, Император Вава & Олег Мавроматти, Петер Цанев, Мария Арангелова, Ricardo Quaresma Vieira, авангардните литератури: Рамбо 13,
изгряващите Евгения Сърбева, Леда Екимова, Викенти Комитски, Михаил Новаков, Мария Гюкова, Александър Гергинов, PYGMY JERBOA, Павел Веснаков, Стела Василева, Силвия Сарделаро , Весо Бонев , Ника и Трендафила , Явор Боянов и още....
Ателието взе участие във международния фестивал Sofia Underground през 2008 и 2010г.
Три поредни години показва годишната изложба на класове „Сценография“ и Илюстрация“ на Нов Български Университет .
Организира собствени инициативи („Топло“, „TOUCHNI”) едноседмични сборни („Топло за авторите“, PERFORMANCE WEEK , ИЗКУСТВО ВТОРА УПОТРЕБА, 1 седмица ателиета) провежда съботни работни ателиета „Монотипия“ и „Ателие за творчески занимания по Пластика„,Коледно изобилие на изкуствата , ПЪРВО и ВТОРО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ОБИКНОВЕНО ИЗКУСТВО (ЖИВОПИС), От края на 2012г. се даде началото на 2 нови инициативи: Джобен фестивал и Движение Четвъртък- "Трибуна на артиста". Също така са замислени серия от общи изложби със социално значение, първата от които е „Портрет на Васил Левски“.
ПЛАСТЛЕЛИН има опит в търсенето на спонсор за реализиране на изложби и събития в ателието.
Регистрирано като фондация ателие ПЛАСТЕЛИН 2010г.
Фондация ателие Пластелин е сдружение от артисти, които се обявяват за независимо артистично общество в началото на 2008г. Ателието успява да приобщи едно общество от млади хора, които се изрязяват в различни сфери на съвременното изкуство, повечето от които съвсем млади и неопитни. Изложбите, пърформансите, уъркшопите, литературните четения, работните ателиета и театрални представления се осъществяват, като в тях вземат участие освен художника в една изложба, още млади хора, които се реализират като модератори; графични дизайнери; изкуствоведи; видеоператори; видеомонтажисти; DJ, озвучители и техническа поддръжка. Съвмесната работа на екипа и автора на изложбата го запознава детайно с проблематиката около реализирането и и ползва опита и контактите на обществото за да реализира собствената си концепция. Така с всяко събитие опита и броят на активните артисти в ателието се увеличава, както и публиката се обогатява не само естетически, но и привлечена от различни артисти става все по-разнородна. Това създава по-добри условия за сдружаване на повече артисти в екипи, за пренасочване на поръчки, препоръчване на автори, както и директни професионални контакти и крайни клиенти.
Ателието подбира автори, които се интересуват от изкуство и имат подход към реализирането на личните си идеите. Повечето реализирани проекти са ниско бюджетни и реализацията им се дължи основно на координираната работа в екип. Търсенето и избор на спонсор е затруднено не само от Световната криза, но и от естеството на често труднопродаваемият художествен продукт. Затова, когато се замисли едно събитие, екипа търси подходящият маркетингов подход за да достигне до точната публика. Това оказва влияние върху имиджа на ателито и отпечатъка, който то ще окаже върху авторите, които дебютират чрез него. Последователността на реклама в подходящите медии, избора на медиите, открива и възпитава потенциална публика, която да гледа нови автори и да се радва на нови таланти.
Екипа се състои от различни по образувание но близки по творчески интусиазъм: Николина Богдан (Omra)- художник, Янко Велков (Янеца)- актьор, режисьор, Явор Костов- актьор, Светослав Николов- актьор, режисьор, Станислав Пеев- актьор, музикант,
Дойчин Тодоров- организационни и технически дейности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар